Pare Joaquim Alqueza

Pare Joaquim Alqueza

El P. Joaquim Alqueza és un sacerdot de la Congregació dels “Fills de la Sagrada Família”, fundada per Sant Josep Manyanet.
Va néixer a Caseres el 27 de setembre de 1937 i va ser ordenat sacerdot el dia 1 d’abril de 1962.
El primer contacte que va tenir amb bandes de música va ser amb la del col·legi de la Misericòrdia de València. Aquesta escola tenia una banda infantil dirigida pel Mestre Cervera i acompanyat pel Sr. Cipriano. Aquest senyor, anys més tard, ajudà al P. Joaquim Alqueza en la formació de la Banda del col·legi Santa Maria de Blanes. En aquesta poble, va fundar una Tuna que va ser la base per fundar, posteriorment, la Banda infantil. Això era l’any 1966.
Veient l’èxit que va representar la Banda per la vila de Blanes, encara es va embarcar en un altre repte. Que fou la creació de la primera cobla infantil que va existir a Catalunya. A l’actualitat, hi ha un centenar de músics professionals que actuen a Cobles, Bandes o Orquestres que van sortir de la Banda-Cobla del Col·legi Santa Maria. Fent una ràpida ullada a les formacions on hi trobem músics sortits del planter del P. Joaquim, trobaríem: Montgrins, Meravella, Selvatana, La principal de la Bisbal, Banda Municipal de Barcelona, entre d’altres.
L’any 1975 el P. Alqueza va ser distingit amb la Medalla al Mèrit Sardanístic per la seva contribució al foment de la sardana.
Quan es va inaugurar el col·legi Pare Manyanet de Reus, el P. Joaquim hi va ser destinat i, ràpidament, va trobar-hi facilitats, tant a les famílies com de les institucions públiques, la qual cosa va fer possible, amb el temps, la formació d’una nova Banda: la Banda Pare Manyanet de Reus. L’obra va tenir molt ressò ciutadà i el recolzament de la comunitat educativa i de la ciutat fet que va fer possible que al mes de juny de 1992 es formés una nova cobla: la Cobla Pare Manyanet de Reus. Dita formació, l’any 1994, va assolir una fita única al món de la sardana i de les cobles, que va ser la creació de la primera i única cobla femenina de tota la història de la sardana.
En aquest mateix any, la Generalitat de Catalunya va concedir la Medalla al Mèrit Cívic a la Congregació de Fills de la Sagrada Família “per la destacada i efectiva feina de divulgació musical que desenvolupen en els centres docents de Catalunya i, especialment, per la sensibilitat en formar músics de Cobla a partir de la iniciativa del Pare Joaquim Alqueza”.
El P. Joaquim va ser, a banda de fundador de Bandes i Cobles,  un home lluitador de gran qualitat humana, com a professor i religiós, que ha aconseguit que tot aquest moviment esdevingui una gran família al servei de les pròpies famílies i de l’educació dels fills i alumnes.
També, a la ciutat de Reus, ha deixat una gran quantitat de músics que, a l’actualitat, formen part de diferents cobles, bandes, grups i orquestres, entre les quals trobem les sortides íntegrament del mateix col·legi, com la Reus Jove i la Ciutat de Reus, o d’altres en les quals hi podem trobar músics del planter del Pare Joaquim com la Cobla Reus, Cossetània, Principal de Tarragona, Cobla Sant Jordi ciutat de Barcelona, Principal del Llobregat, Marinada, Ciutat de Cornellà, Maricel, La Principal de la Bisbal, La Banda Municipal de Barcelona, Banda Simfònica de Reus, d’entre d’altres.
Tota l’obra del Pare Joaquim Alqueza, presa en conjunt, el converteix en un personatge d’alt interès social per la projecció d’un esperit treballador amb ganes de triomf, d’una alegria i amistat sense límits que és present en tots i totes les persones que han format i formen la Banda-Cobles, convertint-los, com diu ell mateix, en una gran família.
La gran obra del P. Joaquim Alqueza és tot un art de fer país. Per això l’any 1996, li va ser concedit el guardó de la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, la més alta distinció que atorga el Govern català a les persones que han contribuït a fer gran el país.