Banda-Cobla Pare Manyanet

Banda-Cobla
Pare Manyanet de Reus

L’any 1991, a l’antic Col·legi Mare de Déu del Roser (avui IES Gabriel i Ferrater), i sota la direcció del Pare Joaquim Alqueza, un grup de 31 nens i nenes de tercer a setè d’EGB, van formar el nucli fundacional del que és avui la Banda-Cobla Pare Manyanet de Reus.
Els primers instruments de què es va disposar, van ser dos requints, sis clarinets, sis saxòfons alts, dos saxòfons tenors, sis trompetes dos fiscorns de banda, dos trombons, dos bombardins, un bombo, una caixa i uns plats; molts d’ells cedits per la Banda-Cobla del Col·legi Santa Maria de Blanes.

El 14 de desembre de 1991, i ja en els nous locals del Col·legi Pare Manyanet, es va presentar a la comunitat educativa del centre i a la ciutat de Reus coincidint amb la inauguració oficial de la nova escola, la Banda del Col·legi. En aquest primera acte, va estar acompanyada per les Bandes del Col·legi Pare Manyanet de Barcelona i Santa Maria de Blanes.

El 27 de juny de 1992, una nova formació es va crear de les mans de P. Joaquim Alqueza. Aquell dia, es presentava oficialment i interpretava tres Sardanes a una plaça Prim que era plena de gom a gom, la Cobla Pare Manyanet.
El 25 de març de 1993, coincidint amb el Dia de la Sardana, es va crear una altra formació de Cobla (la cobla segona), la qual augmentava el nombre de músics fins a una trentena.
El dia 16 de desembre de 1994 es va donar una nova empenta a la formació amb l’aparició de la Cobla Femenina, que també es va presentar oficialment a la comunitat educativa del col·legi Pare Manyanet, gràcies sobretot a l’il·lusionat recolzament del Pare Joaquim Roig (D.E.P)

Any rere any la Banda, es feia present a la trobada de Bandes de Catalunya que organitzava la Federació de Bandes, qui va designar la nostra banda per organitzar la trobada de l’any 2001, ensems amb el desè aniversari de la seva fundació.

El curs 2003/2004, agafà la direcció de la banda-cobla (conjuntament amb el P. Joaquim Alqueza) l’Albert Soro, ex-alumne del col·legi i també ex-músic de la nostra Banda-Cobla. Durant dos anys, van treballar conjuntament formant els nostres músics.
L’any 2008, la direcció passà a mans de altres dos ex-alumnes del Pare Joaquim: la Laia Sanahuja qui assoleix la direcció de la Banda i en Marc Balsells qui fa el mateix amb la direcció de la cobla. En aquell moment, la Laia i el Marc veuen la necessitat de crear una escola de Música, per tal de donar formació musical als músics, i garantir-ne l’entrada de nous cada any per fer créixer el planter de la Banda-Cobla.

Des del 2010, la banda organitza la primera setmana de juliol les seves “colònies musicals”, de les quals ja s’han fet 7 edicions que fins al moment, han estat tot un èxit. 
En el seu 20è.Aniversari, la Banda va tenir l’honor d’encendre una tronada de la Festa Major de St. Pere de Reus.

Des del 2014, participa al cicle de Concerts  “Reus a 4 Bandes” organitzat per la Banda Simfònica de Reus al teatre Bartrina.

L’any 2016, va agafar la Direcció de la Banda en Juan Miguel Marzà de la Salud. Aquest mateix any la cobla és nombrada l’encarregada d’acompanyar amb la seva música l’Àliga petita de Reus, establint així, un compromís més gran amb la ciutat de Reus.
El director de la cobla, Marc Balsells també va assumir la direcció de la banda a partir del curs 2017.  Finalment, el setembre de l'any 2020 ha assumit la direcció musical de la banda i cobla, Eduard Sendra, ex-alumne del col·legi i també ex-músic de la nostra Banda-Cobla.  

Al llarg dels anys, la Banda-Cobla ha realitzat actuacions a pobles i ciutats com ara, Riudoms, les Borges del Camp, Alforja, Prades, Cornudella, La Morera del Montsant, Falset, Bot, Caseres, Xerta, La Sènia, Amposta, l’Hospitalet de l’Infant, Cambrils, Salou, Tarragona, el Vendrell, Roda de Barà, Albinyana, L’Albi, Santa Coloma de Queralt, Seròs, Pontons, Montserrat, Martorell, Barcelona, Terrassa, Vic, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Súria, Encamp, Les Riudellots de la Selva, Lloret de Mar, i un llarg etc....... així com també a pobles de la Catalunya nord, de la comunitat Valenciana, Madrid, Menorca, Alemanya i Itàlia. Cal esmentar també, les diverses actuacions a la nostra ciutat de Reus com ara els cercaviles, les festes de barris, concerts, ballades de sardanes, cavalcades, festes Majors, etc., les quals sempre ens fan un goig especial.

Actualment, la Banda Pare Manyanet està formada per uns 40 músics de Banda els quals treballen sota la direcció de l'Eduard Sendra Nogués; la Cobla la formen 15 músics i està dirigida per l'Eduard Sendra; l’Escola de Música la constitueixen 14 professors/es tant de Llenguatge musical com dels diferents instruments de la Banda i Cobla i hi participen 60 alumnes, repartits en diferents cursos i especialitats. L’escola de Música, també, disposa d’una banda d’iniciació on els nens i nenes comencen a treballar en grup (després de dos cursos a la Banda d’iniciació, aquests nens i nenes poden anar a la Banda que, actualment, està formada per 13 músics).


Aquest curs 2020/2021 ve marcat per la pandèmia global que ens afecta, amb la covid19, i mirarem de seguir donant la formació als nostres alumnes, i formar-los de forma integral, sempre respectant les mesures establertes pel procicat i pels protocols de seguretat, i no perdrem de vista, que l'any 2021, celebrarem el nostre 30è aniversari i en la mesura del que sigui possible, intentarem festejar-ho per recordar el camí que ha dut la nostra Banda-Cobla al llarg d'aquestes tres dècades.